Kinderen naar buiten

Eén van de grootste obstakels voor Es & Iep is het vinden van geschikte locaties. Een geschikte locatie betekent: een markant pand mét buitenruimte in het centrum van een stad of aan de rand van het stadscentrum. Dergelijk vastgoed is echter schaars, maar Es & Iep heeft goede redenen om aan deze eisen geen toegevingen te doen.

Voldoende buitenruimte is zo’n criterium waar we niet van willen afwijken. Uit talrijke onderzoeken blijkt dat kinderen die veel buiten spelen daar verschillende gezondheidsvoordelen aan hebben. Zo kwam het Centre for Eye Research in Australië tot de vaststelling dat ieder uur dat kinderen extra in de buitenlucht zijn per week de kans op slechte ogen verkleind met twee procent. Kinderen die veel in de zandbak spelen, hebben minder last van astma en allerlei allergieën. Jonge kinderen die met flink veel ziekteverwekkers te maken krijgen, zijn beter toegerust om later ook gezond te blijven, concludeerde een Deens onderzoek.

 

De mooiste herinneringen van een kind en ook de strafste verhalen zijn vaak gelinkt aan het buiten ravotten. Buiten spelen heeft alleen maar positieve effecten. Buiten spelen is even belangrijk voor de ontwikkeling van een kind als andere elementaire behoeften.

Een studie in Nederland stelde vast dat 80% van de kinderen blij en vrolijk wordt van vrij buiten spelen met andere kinderen. Tevens blijkt ook dat kinderen die veel buiten spelen relatief minder risico lopen op botbreuken en sneller herstellen bij ziekte.

Het kind leert zelf zijn (on)mogelijkheden inschatten en is zodoende minder vaak het slachtoffer van een ongelukje.

Om gezond en fit op te groeien, moeten kinderen elke dag minimaal één uur tamelijk intensief bewegen en bij buitenspelletjes doet een kind dat volop.

Kinderen oefenen hun behendigheid tijdens het rennen, klimmen, springen, glijden,… Ze leren balanceren, ontwijken, afstanden inschatten… en dat zonder concrete instructies van een volwassene.

Voldoende argumenten om buiten spelen tot één van de dagelijkse activiteiten in een Es & Iep kinderdagverblijf te maken. Echt wél : dagelijkse activiteit ! Dus ook bij wat slechter weer. Kinderen vinden een beetje guur weer helemaal niet zo erg.

Daarvoor heeft Es & Iep dus echter voldoende buitenruimte nodig. En daarom lijkt het misschien soms lang te duren voor dat eerste Es & Iep kinderdagverblijf de deuren opent, maar wij starten liever meteen goed dan halfslachtig.

 

 

Weet u in uw gemeente een mogelijk geschikte locatie en/of bent u geïnteresseerd om mee te werken in uw gemeente ? Meldt u dan via de link hieronder aan.